Leanderek
Tartalom
Menü
 
Leander fotók
 
Gyüjtemények
 
Fórumaink
 
Leander Kertészet
 
VENDÉG KÖNYV
 
Ide lehet írni az üzeneteket.
Ide lehet írni az üzeneteket. : Új hozzászólás
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Idézett hozzászólás:

Kedves Judit!

Úgy látom az oldal tulajdonosa nem nagyon válaszol, pedig amúgy nekem is lenne kérdésem, de megpróbálok segíteni.

Szerintem az egyik baj az lehet, hogy vagy nem tápozod vagy nem jóval. Nem a márkáról van szó. Itt az oldalon is ajánlanak többfélét és újabbak is mindig megjelennek, pénztárcafüggő is a választás. A lényeg, hogy próbáld meg virágos balkon/kerti növényekre való folyékony tápoldattal locsolni, mert a sima szobanövénytáp a levelek növekedésére gyúr inkább.Elvirágzás után a virágzatot mindig vágd le, télen, tavasszal megjelenő virágokat mindig csípd le. Lehet, hogy megmetszetted esetleg nagyon vagy többször és olyankor nem virágoznak a megmetszett hajtások, csak a következő évben. Most hirtelen ennyi jut eszembe. Esetleg ezek közül ráismertél az esetleges problémára?

üdv

Dóri


2012.06.24 20:25
judit52

„ Üdvözlök mindenkit!!

 

Végig olvastam az oldalt,de sajnos nem tudok rájönni hol is rontottam el! 4 -éve vásároltam 1 Leándert,2-évig szépen virágzott,de sajnos az idei évet is bleszámolva,már 2-éve nem hoz virágot,csak egyre jobban növekszik!! Szeretnék tanácsot kérni,vajon hol rontottan el!! Igazából azt sem tudom,hogy inkább a száraz talajt kedveli-e vagy a nedves talajt? Ebbe kérék tanácst,hogy mit tegyek?  Üdvözlettel:Judit

Bejegyzés:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
  SúgóSúgó
2015.08.27. 10:38
Serestyén Lajosné Klári

Tisztelt cim! kérek egy kis tanácsot van egy szép sárgaszélü virágzó leánderem kb 30-40 cm magas és a végén 4 elágazásból virágok. Nem szeretném ha tovább fává nőne hogy lehetne bokrositani? köszönöm a választ. üdvözlettel  Klári


2015.08.26. 19:40

Sziasztok kedves leanderbarátok!

A segítségeteket szeretném kérni. Leanderem levelein apró fekete pöttyök jelentek meg, ami a friss szárra is átterjedt. Nincs rajtuk sem atka sem levéltetű. Gombás betegségre gondoltam, de erről nem olvastam még semmit sem. Lehet egyáltalán gombás betegsége egy leandernek? Ha ti is találkoztatok ilyennel, akkor írjatok! Mi lehet a gyógymód? Előre is köszönöm a választ!   Vargáné


2015.07.09. 17:06

Szeretnék segítséget kérni. Van egy több éves kb.1 m magas piros színű leanderem ami körben  minden évben szépen virágzik csak az a problémám vele hogy amint virágzásnak indul azonnal sárgulni és hullani kezdenek a legapróbb levelei majd a nagyobbak is.Tetű ellen hiába permetezzük nem használ és lassan a virágok is lehullanak.Ez minden évben ismétlődikHa valaki meg tudná mondani mi a baj vele megköszönném.


2015.06.19. 11:38
Helló! Februárban szert tettem leander magtokokra. Sikeresen kiszedtem a benne található több száz magot. Olvastam a 2 féle ültetési/gyökereztetési módról és április végén úgy döntöttem hogy megpróbálom mindkettőt! A vízben valóáztatáshoz nem kellett sok minden. 4 átlagos méretű műanyag lapostányértmegtöltöttem kútvízzel behelyeztem a mini fólia sátramba és hagytam. A magvetés sem igényelt túl nagy szakértelmet mivel egy kb 1m×20cm-es virágládát megtöltöttem általános virágfölddel és a magokat egymástól 2cm-es távolságban a földre helyeztem majd szitáltam rájuk egy kis földet. Ezután az egeszet lefedtem folpackkal hogy mindig melegben legyenek. Alig 2-3 hét elteltével a víz alatt levő magok jó néhány tagja már hozott kis gyökèrkezdeményt. Majd rá pár napra észrevettem hogy a földbe ültetett magok közül is néhány előbújt. Akkor még nem tudtam hogy mind az összes mag sikeresen meg fog eredni. Jelenleg van kb 200 leander csemetém. A vízben áztatottak már föld alá kerültek és minimális veszteséggel szépen fejlődnek továbbra is a fóliasátorban jó melegen. Egy cserépben 10 magoncot ültettem és majd a továbbiakat meglájuk. A földalá ültetettek most kb 5-10 cm között mozognak és már van 3 pár levèlkéjük és kezdik hozni az oldalhajtásaikat. A folpack lekerült róluk mert már kinőtték. Hamarosan szét kell ültetni öket de még várok hogy erősödjenek. Jelenleg még semmi gond nincen velük de kissé tartok a teleltetéstől mivel semmilyen helyem sincsen erre a célra. Kérdésem lenne hogy ha majd egy kb -5-5 °C közötti helységbe viszem majd őketbelehelyezem egy alul szalmával kibélelt ladába és megfelelő szellőzest biztosítva számukra letakarom valamilyen fóliával akkor nagy eséllyel élhetnék túl a telet? Köszi: Ákos U.i. Szívesen küldenék képeket a magoncokról csak nem tudom hogyan lehet.

2014.12.06. 20:46
Ádám

Gratulálok az oldalhoz, és a fotókhoz, csodálatosabbnál csodálatosabbak. Kérdésem viszont, hogy a leander fajták ismertetése folytatódni fog majd? Mert amit eddig feltettetek, nagyon jó és informatív.


2014.07.22. 20:22

Kedves ancblocitalia!

A blogodon és a fórumon is láttam a sok csodálatos virágaidat a többiekével együtt.

Köszönöm a sok szépséget amit megosztotok  a virágokat kedvelőkkel.

Kérdésem árusítással is foglalkoztok.

Köszönettel:Szabó Imréné

teodora.szabone@gmail.com


2014.01.20. 17:30

Telre behozom a hazba 3 leanderemet.Szepek, de hullatjak a leveluket. Mi okozhatja ezt?


2013.11.02. 15:21

Sziaztok!

Én is végig olvastam a cikket,de nem derült ki számomra egyértelműen ,hogy miért sárgultak meg és potyogtak le nagy számban több leanderem levelei is.A sárgulási folyamat nem nyáron hanem a védett helyre tevést követően indult meg. Még  a korai októberi fagyok előtt védett helyre kerültek,ezeka 2-3 éves növények.A nyáron tápozva voltak,meleg napos,szélvédett helyen voltak tartva.A cikk végén okként gombásodás is említve volt,de tennivalókról,megelőzésről nem esett szó benne.Nagyon köszönöm ha valaki hasznos tanácsot tud ez ügyben adni.


2013.09.15. 14:09

Kedves Dóri!

A hozzászólásod például pont olyan, ami hasznos lehet mindannyiunknak! Persze leginkább addig, amíg kevés a leanderünk, mert több száz (!) leandernél meglehetősen drága mulatságnak tűnik. Én is használtam a COMPO Axorist az idén, sajnos csak átmeneti eredménnyel, holott igen drága mulatság volt. Rávezetődtem időközben, hogy az lehetett a baj, hogy spórólási okokból csak a virágzó ágak végére összpontosítottam, és alább, meg a szárakon is lehettek kártevők, amik később tovább folytatták a kártékonykodást. Én permetezővel 10 litert szoktam kiszórni, ezzel a 2500.-ft/750 ml-es szerrel nem igazán tudtam ezt megoldani. Később vettünk viszonylag jó áron por alakban ilyennek látszó szert, ami tán pont 10 literre lett volna elég, de időközben szerencsénkre rájöttünk, hogy abban nincs benne az az anyag, ami az atkákat is öli, így aztán feleslegesen vettük meg más kártevők hiányában. 

A táprúd is jó, de sajnos az is csak kevesebb mennyiségnél, de tápszerekben nincs hiány, viszont az atkák ellen, ami a legnagyobb ellenségünk, még mindig nem igazán tudjuk a tuti biztos megoldást:-(


2012.08.02 14:34
Dóri

„ Kedves okonell!

Én a következőket használom, ha baj van.

A növényre permetezve (előtte lemosom a nagyját a jobb látvány kedvéért is és hogy minél kevesebb kár érje a növényt): COMPO Axoris rovarölő permetezőszer dísznövényekhez.  Eddig orchideán, leanderen és kaktuszokon használtam sikerrel.  Egy kezelés max. 3 alkalomból állhat 10 napos szünetekkel, de 1-nél többször egyik esetben sem kellett fújni és megoldódott a probléma. Ehhez persze azért nem árt, amit itt az oldalon is javasolnak, hogy akár naponta is nézegesd amúgyis a növényeidet (én ezt amúgyis szeretem :) ), és akkor eleve kisebb bajt kell megoldanod.

Emellett párhuzamosan rögtön a talaj felől is támadok. :) Celaflor Careo rovarölő táprúd nálam a megoldás. Ez jó pajzstetű, levéltetű, molytetű, gyapjastetű, kabóca és tripsz ellen. Ez amúgy 2 in 1 táprúd, tehát tápanyag is van benne valamennyi. Felszívódik és 3 hónapra  védelmet nyújt. Én azért spórolósabban használom az ajánlott adagnál, de nem gond.

Tehát ezzel a kettővel egyszerre láthatóan megoldódik a probléma. Esetleg az előfordulhat, hogy a tetű a levélen marad, mivel szívogatt a felszívódott mérget a levélből és ott ki is múlik, tehát a kimúlt tetveket azért még el kell távolítani.

A rudat amúgy megelőzésre is ajánlom. Így ha valamelyiknek eszébe jutna megtámadni a leanderemet, az megbánja elég hamar. :)

Emellett én minden nap locsolom és őszintén szólva tök rendszertelenül, talán nagyjából hetente virágos növény tápoldatot adok neki az Oázis kertészet sajátmárkás tápjából.

Remélem tudtam segíteni.

 

üdv

Dóri


2013.09.14. 21:27

Sziasztok!

Olvastam néhány kérdést itt alant, melyekre az oldal tanulmányozása során választ lehet kapni. Ez a honlap azért készült, hogy alapvető kérdésekre alapvető válaszokat adva ne kelljen minden problémáról újra, és újra írni. Sajnos mi, akik résztvettünk ennek a honlapnak a megírásában csak a saját kertünk igényeit ismerjük, de többünk tapasztalatában talán megtaláljátok a választ. Locsolási, levélsárgulási problémákról a Gondozás oldalban írtunk, és talán arra is választ lehet kapni, hogy miért hullanak a bimbók.

Igazán az lenne a jó, ha a pozitív tapasztalataitokat, érdekes észrevételeiteket osztanátok meg velünk, amiket aztán beépíthetnénk az anyagba. Az Index fórumán várunk mindenkit, aki szereti a leandereket, és most, miután a munkánk velük egyre kevesebb az ősz beállta miatt, szívesen mesélnének a nyári tapasztalatokról.


2013.07.06. 17:53
molgab

Sziasztok!

Van egy három éves leanderem, ami szép nagyra nőtt, május táján elkezdett rengeteg bimbót hozni.

Nagyon vártam, hogy végre virágozzon, ami kb. egy hete kezdődött, viszont azóta azt tapasztaltam, hogy a rügyek egy jó részét elkezdte ledobni, a rügyek elszáradnak, majd leesnek.

Nem tudom, mi lehet a gond, tapasztalt valaki hasonlót?

 

Előre is köszönöm!


2013.06.17. 13:07

Anyukám is nevelt leandert, nekem 40 éve a kedvenceim,kisebb nagyobb sikerrel űzöm a leandereim nevelését, de most kiváncsi lennék arra, hogy  ilyen tűzőnyári napokon az öntözés hogyan  a legmegfelelőbb.

Alulrol tálcákban legyen víz, vagy a dézsás leandereket felülről célszerű öntözni.?

Mert nagyon sok dézsás leanderem van , már nem ültetem ki mert nagyon nehezek, az idén valamennyit átültettem, de nem vagyok biztos benne , hogy az öntözést megfelelően intézem.

Kérem hogy adjatok

JÓ tanácsot. Köszönettel

szalmababa


2013.06.12. 14:14

Sziasztok.

Nem tudom tud-e tanácsot adni valaki,hogy miért sárgulnak a leandereim levelei?

Kitettem a teraszra amikor már jó volt az idő és egy jó pár napja egyre több sárga,lehulló levéllel találkozom.

Sok volt az eső,gondolom nem lehet vízhiány.Elkezdtem tápozni is,az igaz,hogy nem régen.

Várom tanácsotokat,mit nem csináltam jól,mit tehetnék,hogy meállítsam a sárga levelek számának növekedését.

gábor


2013.04.05. 20:23

Sziasztok,

Nagyon szomorú vagyok és ez vitt arra, hogy írjak Nektek. Most találtam az oldalt és nagyon megörültem, hogy ilyen remek leander imádó társaságra bukkantam. Nos tehát, arról van szó, hogy a nagymamámtól kaptam körülbelül 3 éve 3 db leandert. A kezembe nyomta a hajtásokat, hogy tegyem vízbe és gyökereztessem ki. Így is történt, a növények szépen kigyökereztek, elültettem, megnőttek, most kb 45-50 cm magas mindhárom. Egy edénybe tettem őket, mert különböző színű virágokkal rendelkező bokrot szerettem volna. Teleltetni lépcsőházban tudtam, nagyszerű sikerrel! Gyönyörű maradt a növény és fejlődött. Márciusban azonban elköltöztünk egy családi házba, ahol kitettem az udvarra, gondolván -2 fokban nem lehet baja. A hideg mellett azonban olykor erős szelet is kapott, viszont NEM LOCSOLTAM, gondolván úgyis esni fog!! Fontos hozzátennem, hog Angliában élünk, ahol más az éghajlat, sokat esik és alapból elég párás a levegő. A korábbi években remekül bírta a kintlétet, bár ilyen hidegben azelőtt nem tettem még ki az udvarra. A locsolásról most olvastam, hogy fontos nekik és szeretik a vizet. A növény levelei megkeményedtek és kissé meghajlottak, valószínűleg a vízhiány miatt, de talán az is lehet, hogy a hideg és a szél ártott neki? Erre szeretnék választ kapni és hogy egy kiadós locsolás után számíthatok-e arra, hogy magához tér? A levelek még nem törnek, annyira nem száradtak el és én úgy látom, még van bennük élet. Most behoztam a világos, 15-18 átlaghőmérsékletű verandára. Mit gondoltok, van esély arra, hogy újra szép legyen? Nagyon reménykedem, mert a nagymamám azóta nagyon beteg lett és ez a növény sokat jelent számomra. Jobban oda kellett volna figyelnem rá és ezért esz a lelkiismeret... Ha újra életre kap, akkor ezentúl nagyon-nagyon fogok rá vigázni... Tudtok tanácsot adni? E-mailben is írhattok! Nagyon köszönöm előre is!!!! Helga


Válasz:

Kedves Helga!

Úgy emlékszem megtaláltál minket a fórumon, elnézést, hogy itt nem kaptál választ, ott viszont válaszoltunk. Kíváncsi lennék, hogy megmaradtak-e a leandereid!


2013.03.01. 21:38

Sziasztok! Valóban nem nagyon szoktam itt válaszolni, elnézést kérek.  Ritkán nyitottam ki az oldalt, mert nagyon gyenge gépem volt, de ez mára megoldódott, így akár naponta benézek. Persze mindenre biztos nem tudom a választ, de hátha tudok segíteni, úgyhogy akinek kérdése van, tegye fel:-)

Üdv. minden leander kedvelőnek!


Válasz:

Bocsi, hogy nem mondtam igazat:-(


2012.08.05. 10:09
Andi

Szia Judit52!

Esetleg nem ültetted át nagyobb cserépbe? Én mindig csak 1 számmal nagyobba ültetem, mert ha túl nagy cserépbe kerül, akkor csak gyökérre gyúr, virágot meg alig, vagy egyátalán nem hoz. Én is jártam így.


2012.08.02. 14:41

Kedves Judit!

Úgy látom az oldal tulajdonosa nem nagyon válaszol, pedig amúgy nekem is lenne kérdésem, de megpróbálok segíteni.

Szerintem az egyik baj az lehet, hogy vagy nem tápozod vagy nem jóval. Nem a márkáról van szó. Itt az oldalon is ajánlanak többfélét és újabbak is mindig megjelennek, pénztárcafüggő is a választás. A lényeg, hogy próbáld meg virágos balkon/kerti növényekre való folyékony tápoldattal locsolni, mert a sima szobanövénytáp a levelek növekedésére gyúr inkább.Elvirágzás után a virágzatot mindig vágd le, télen, tavasszal megjelenő virágokat mindig csípd le. Lehet, hogy megmetszetted esetleg nagyon vagy többször és olyankor nem virágoznak a megmetszett hajtások, csak a következő évben. Most hirtelen ennyi jut eszembe. Esetleg ezek közül ráismertél az esetleges problémára?

üdv

Dóri


2012.06.24 20:25
judit52

„ Üdvözlök mindenkit!!

 

Végig olvastam az oldalt,de sajnos nem tudok rájönni hol is rontottam el! 4 -éve vásároltam 1 Leándert,2-évig szépen virágzott,de sajnos az idei évet is bleszámolva,már 2-éve nem hoz virágot,csak egyre jobban növekszik!! Szeretnék tanácsot kérni,vajon hol rontottan el!! Igazából azt sem tudom,hogy inkább a száraz talajt kedveli-e vagy a nedves talajt? Ebbe kérék tanácst,hogy mit tegyek?  Üdvözlettel:Judit


2012.08.02. 14:34

Kedves okonell!

Én a következőket használom, ha baj van.

A növényre permetezve (előtte lemosom a nagyját a jobb látvány kedvéért is és hogy minél kevesebb kár érje a növényt): COMPO Axoris rovarölő permetezőszer dísznövényekhez.  Eddig orchideán, leanderen és kaktuszokon használtam sikerrel.  Egy kezelés max. 3 alkalomból állhat 10 napos szünetekkel, de 1-nél többször egyik esetben sem kellett fújni és megoldódott a probléma. Ehhez persze azért nem árt, amit itt az oldalon is javasolnak, hogy akár naponta is nézegesd amúgyis a növényeidet (én ezt amúgyis szeretem :) ), és akkor eleve kisebb bajt kell megoldanod.

Emellett párhuzamosan rögtön a talaj felől is támadok. :) Celaflor Careo rovarölő táprúd nálam a megoldás. Ez jó pajzstetű, levéltetű, molytetű, gyapjastetű, kabóca és tripsz ellen. Ez amúgy 2 in 1 táprúd, tehát tápanyag is van benne valamennyi. Felszívódik és 3 hónapra  védelmet nyújt. Én azért spórolósabban használom az ajánlott adagnál, de nem gond.

Tehát ezzel a kettővel egyszerre láthatóan megoldódik a probléma. Esetleg az előfordulhat, hogy a tetű a levélen marad, mivel szívogatt a felszívódott mérget a levélből és ott ki is múlik, tehát a kimúlt tetveket azért még el kell távolítani.

A rudat amúgy megelőzésre is ajánlom. Így ha valamelyiknek eszébe jutna megtámadni a leanderemet, az megbánja elég hamar. :)

Emellett én minden nap locsolom és őszintén szólva tök rendszertelenül, talán nagyjából hetente virágos növény tápoldatot adok neki az Oázis kertészet sajátmárkás tápjából.

Remélem tudtam segíteni.

 

üdv

Dóri


2012.07.29. 14:09
okonell

 

Üdv!!

 

Leanderjeim levelén megjelentek a képen látható kis kártevők. Az Actara 25 WG t ajánlották nekem de nem tudom, hogy milyen arányban keverjem a port a vizzel (4g-os csomagom van) hogy hatásos legyen. Ha van valakinek valmi más módszere, amivel felvehetem a harcot az alábbi kis tetűkkel szemban azt is szivesen megfogadom. 

Válaszotokat előre is köszönöm!  =)

 

  


2012.06.24. 20:25

Üdvözlök mindenkit!!

 

Végig olvastam az oldalt,de sajnos nem tudok rájönni hol is rontottam el! 4 -éve vásároltam 1 Leándert,2-évig szépen virágzott,de sajnos az idei évet is bleszámolva,már 2-éve nem hoz virágot,csak egyre jobban növekszik!! Szeretnék tanácsot kérni,vajon hol rontottan el!! Igazából azt sem tudom,hogy inkább a száraz talajt kedveli-e vagy a nedves talajt? Ebbe kérék tanácst,hogy mit tegyek?  Üdvözlettel:Judit


[65-46] [45-26] [25-6] [5-1]

 
Pontos idő
 
Beszélgessünk!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-09-03
 

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg